Fysiotherapie

Fysiotherapie behoort gedeeltelijk tot de basisverzekering, maar de dekking daarvoor is niet heel erg uitgebreid. De vergoeding die je uit de basisverzekering kan krijgen, verschilt per leeftijd. Tot 18 jaar en 18 jaar en ouder zijn de twee verschillende leeftijdscategorie├źn.

Fysiotherapie tot 18 jaar

Vanuit de basisverzekering krijgen kinderen tot 18 jaar een vergoeding voor de eerste 9 behandelingen. De zorgverzekeraar kan meer behandelingen vergoeden (maximaal 9 extra) als dat gewenst lijkt.

Als je een chronische aandoening hebt en onder de 18 jaar bent, dan zullen alle behandelingen vergoed worden. Als je wilt weten of je een chronische aandoening hebt, dan moet je daarover navraag doen bij de fysiotherapeut of bij je zorgverzekeraar.

Fysiotherapie 18+ jaar

De eerste 20 behandelingen dien je zelf te betalen, vanaf de 21e behandeling kan je een vergoeding krijgen als je een chronische aandoening hebt. Je kan navragen bij je fysiotherapeut of verzekeraar of je in de categorie chronisch valt.

De bovengenoemde 20 behandelingen hebben overigens betrekking per aandoening, en niet per kalenderjaar. Mocht je verder geen last hebben van een chronische aandoening, dan zal de basisverzekering geen vergoeding bieden voor fysiotherapie.

Aanvullend verzekeren

Het is mogelijk om je aanvullend te laten verzekeren voor fysiotherapie. Dit is een extra verzekering bovenop de basisverzekering die samen je zorgverzekering opmaken. Het hoeft niet altijd verstandig (moneywise) te zijn om een aanvullende fysiotherapie verzekering te nemen. Bedenk goed hoe vaak je de afgelopen jaren naar een fysiotherapeut moest, en of je dat voor het komende jaar ook weer verwacht. Daarna kan je een berekening maken wat betreft de kosten van de fysiotherapie en die vergelijken met de extra kosten voor de aanvullende verzekering. Zo kan je zelf beslissen wat een goede keuze voor je is.

Gecontracteerde fysiotherapeut

Het is ook belangrijk om te kijken welke fysiotherpeuten gecontracteerd zijn, mocht je geen restitutiepolis hebben. Anders kan het voorkomen dat je niet een volledige vergoeding krijgt, maar dat je zelf ook een deel mee moet betalen. Zorgverzekeraars maken namelijk afspraken met verschillende zorgverleners, en als ze dat niet gedaan hebben met die van jou, kan het zijn dat je mee moet betalen. Spreek hier over met je zorgverzekeraar, mocht je vragen daarover hebben.